Biserica Domneasca, Curtea de Arges

Biserica Domneasca, Curtea de Arges
Biserica Domneasca Curtea de Arges

Biserica Domneasca Curtea de Arges

Biserica Domneasca Curtea de Arges reprezinta unul din monumentele cele mai de pret, ale arhitecturii romanesti, dupa modelul clasic bizantin al bisericilor de tip “Cruce greaca inscrisa “. A fost inceputa de Basarab I Intemeietorul la jumatatea secolului al XIV-lea si continuata de urmasii sai Nicolae Alexandru si Vladislav I Vlaicu.

Monumentul conserva pictura initiala din secolul al XIV-lea, precum si fragmente de fresca din secolul al XVIII-lea si secolul al XIX-lea. In 1992, cu ocazia lucrarilor de restaurare, s-a descoperit un Grafit care precizeazaa in 6860 (adica 1352) la Campulung a murit marele Basarab Voievod, adica Basarab I, care a domnit intre anii 1310-1352, si a intemeiat statul feudal independent Tara Romaneasca.

 

[box]
View Obiective turistice, pensiuni Arges in a larger map[/box]

Biserica Domnească Sf. Nicolae din Curtea de Argeş este ctitoria lui Basarab I (1310 – 1352), terminată în anul 1352, în cadrul reşedinţei voievodale din secolul al XIII-lea. Biserica, monument în cruce greacă înscrisă, de tip complex, este una din cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii româneşti medievale, fiind cea mai veche ctitorie voievodală din Ţara Românească[1]. Picturile murale interioare, deosebit de valoroase, sunt realizate în 1364 – 1369. Biserica este inclusă pe noua listă a monumentelor istorice: AG-II-m-A-13647 şi în Lista Indicativă UNESCO.

1 Comment to “Biserica Domneasca, Curtea de Arges”

 1. Manastirea Dragomirna // July 14, 2014 at 9:24 am //

  Doamne ajuta!
  Va rugam frumos sa ne spuneti daca Sf. Iacob Persul este reprezentat pe fresca bisericii Sfantul Nicolae. Daca este va rugam sa ne trimitei o fotografie cu aceasta pistura.
  Manastirea Dragomirna are puse, spre inchinarea credinciosilor particele din moastele Sfantului Iacob Persul si ne dorim sa stim mai multe despre locurile in care este pictat sau se patreaza sfintele moaste.
  Bogdaproste pentru dragoste,
  rasof. Maria Magdalena

Leave a comment

Your email address will not be published.


**