Cand si de ce deverseaza Barajul Vidraru

Cand si de ce deverseaza Barajul Vidraru

Baraj Vidraru deversare

In urma catorva discutii pe contul de facebook despre cum, cand si de ce deverseaza Barajul Vidraru am primit urmatoarea explicatie din partea D-lui Ducu Gheorghiescu:

“Barajul e constructia care tine in spate lacul. Lacul e cel care poate sau nu sa deverseze (sa dea peste), in nici un caz barajul.

Lacul nu “poate fi lasat sa deverseze” cind vrea x sau y. Lacul deverseaza doar daca nivelul apei ajunge la buza deversorului (deversoul fiind de beton, fix pe vecie)
Daca DEBITUL AFLUENT (apa … See Morecare intra in lac prin ce aduc afluentii Capra, Buda, Vilsan, Topolog si ceilalti mai mici) este mai mare decit DEBITUL UZINAT (apa care iese din lac producind energie in centrala hidroelectrica Vidraru), atunci nivelul apei in lac creste. Daca nu, scade.

DEBITUL AFLUENT are valori medii de 15-20 mc/s (cu minime de 6-7 mc/s in perioade foarte secetoase s maxime de 60-70 mc/s in perioade foarte ploioase). El e controlat doar de sfinta treime.

DEBITUL UZINAT ia valori intre 0 mc/s (cind centrala Vidraru sta si nu produce energie) si 90 mc/s (cind centrala Vidraru functioneaza la maxim cu toate cele 4 hidroagregate). Centrala Vidraru functioneaza dupa un program, in functie de mai multi factori.

Mai exista “vanele mari” care se numesc GOLIRI DE FUND, se afla la baza barajului si prin ele se poate da drumul la apa din lac, dar doar in cazuri exceptionale (calibrari de albii, goliri de lac etc.), deci foarte rar. Ultima oara a fost acum aproape 4 ani (27.07.06), cind s-a calibrat albia riului Arges si-a fost nevoie de debit mare de apa.

Deversarea, desi spectaculoasa, nu este un scop in sine, pentru ca asta inseamna apa pierduta din punct de vedere al energiei.

Ultima deversare a fost in iulie 2005 si a fost posibila din cauza debitelor afluente mari si necesarului mic de energie.”

Multumim mult !!!

Ducu Gheorghiescu

Ducu Gheorghiescu

Leave a comment

Your email address will not be published.


**