Casa de cultura “George Toparceanu” Curtea de Arges

Casa de cultura “George Toparceanu” Curtea de Arges

Casa de Cultura George Toparceanu , institutie reprezentativa pentru cultura argeseana este situata pe cea mai importanta artera a municipiului Curtea de Arges – bulevardul Basarabilor, la ale carui extremitati sunt situate doua capodopere ale arhitecturii romanesti medievale, si anume: Biserica Sfantul Nicolae Domnesc-ctitoria lui Basarab I si celebra Manastirea Argesului –ctitoria lui Neagoe Basarab.

Casa de cultura "George Toparceanu" Curtea de Arges

Casa de cultura " George Toparceanu" Curtea de Arges

Construita la mijlocul secolului trecut in stilul arhitectural local,aceasta beneficiaza de o moderna sala de spectacole multifunctionala dotata cu 400 de locuri , echipament de proiectie cinematografica , instalatii de sonorizare de 2.200 W si de lumini de 4.600 W.

Institutia mai detine : o sala numita generic „Sala ORFEU ” , cu o capacitate de 50 de locuri, folosita pentru sedinte, seminarii, colocvii si cenaclul literar; doua holuri utilizate pentru expozitiile de fotografie, pictura si sculptura, o sala de balet, dans modern si aerobic si una de pian , orga, canto si chitara.

„ Sala de pian ” este situata la parterul institutiei in partea din dreapta. Aici foarte multi copii invata sa cante la pian, orga si acordeon sub indrumarea reputatei profesoare de la Scoala Populara de Arta din Pitesti,doamna Rada Ionescu sau deslusesc tainele chitarei sub indrumarea domnului profesor Matei Constantin . Munca lor a fost recompensata prin diplome si premii la concursurile si festivalurile locale si judetene.

Sub indrumare doamnei referent Andrei Nicoleta, micutii intre 3 si 7 ani invata primii pasi de dans modern sau balet iar copiii intre 7si 14 ani se perfectioneaza in dans modern si gimnastica aerobica. Toate acestea se realizeaza in cadrul cursurilor de balet, dans modern si gimnastica aerobica care se desfasoara in cadrul institutiei noastre la „Sala de Balet”.

Casa de Cultura „George Toparceanu ” din Municipiul Curtea de Arges este cea mai „calduroasa ” din judet , fiind dotata cu o moderna instalatie proprie de incalzire pe gaz.

Monument al eroilor
Monument al eroilor

De asemenea Casa de Cultura a fost renovata in intregime , a fost refacut sistemul de iluminat exterior si interior , au fost montate sisteme de antiefractie si prevenire a incendiilor.

In colaborare cu Primaria Municipiului si institutiile de cultura si invatamant din judet organizeaza anual manifestari cum ar fi : expozitia de icoane a elevilor Seminarului Teologic „Neagoe Voda ”; festivalul International de Poezie „ Noptile de poezie de la Curtea de Arges ”; Tagul Mesterilor Populari; „1 IUNIE ” Ziua Copilului; festivitatile de inchidere a festivalului folcloric international „ Carpati” ; Zilele Casei de Cultura, Festivalul international de folclor pentru copii „Brauletul ” ; Zilele Municipiului Curtea de Arges ; festivalul international coral „Curtea Domneasca” ; festivalul de datini si colinde de Craciun si Anul Nou „ Florile Dalbe ”.

De asemenea organizeaza in mod regulat expozitii de fotografie , pictura si sculptura ; spectacole de muzica corala , populara, muzica usoara , teatru , difuzare de filme artistice ,seminarii si simpozioane , lansari de carte , etc.

Astfel in ultimii ani Casa de Cultura „George Toparceanu ” a beneficiat de prezenta artistilor: Rodica – Popescu – Bitanescu , Aimee Iacobescu , Carmen Trandafir, Emil Hosu, Catrinel Dumitrescu, Mircea Diaconu, Geo Saizescu, Adriana Trandafir , Jean Paler , „Fuego ”,Hi Q , „Talisman ”, Iris,Vita de Vie, Directia 5, Voltaj, Compact, Vasile Seicaru si Vlady Cnejevici, Mircea Vintila si Brambura, Victor Socaciu si Comitetul (fosta Bosquito), Madalina Manole, Gheorghe Gheorghiu, Elisabeta Turcu, Maria Dragomiroiu, Irina Login, Maria Ciobanu, Ionut Dolanescu, Nineta Popa, Liviu Vasilica, Tudor Gheorghe. Se remarca colaborarea excelenta cu Teatrul „Al.Davila”, sectiile de drama, revista, folclor precum si cu Teatrul „Anton Pann” din Ramnicu Valcea –sectia pentru copii, acestea realizand spectacole de neuitat pe scena Casei de Cultura dar si Teatrul Nottara sau Filarmonica din Pitesti.

Festivalul Carpati Arges
Festivalul Carpati Arges

Reprezentative pentru activitatea culturala a institutiei noastre sunt corul „Orfeu” si ansamblul folcloric „Argesul”.

Corul „ Orfeu ” dirijat de pr. dr. Gheorghe Neacsu ,a fost infiintat in anul 1974 la Casa de Cultura „George Toparceanu ”ca un cor de camera , de catre regretatul profesor de muzica Gelu Ciuculescu . Acesta a participat la numeroase festivaluri de gen din Romania ( la Slatina , Ploiesti, Pitesti, Somcuta Mare,Patriarhia Romana etc ) , Grecia si Ungaria unde a obtinut un numar impresionant de diplome si premii ,prin prestatia sa facand cinste institutiei noastre , orasului nostru si nu in ultimul rand muzicii corale romanesti. Este amfitrionul festivalului international „Curtea Domneasca” si s-a mai remarcat prin concertul anual de Craciun cand sala de spectacole devine neincapatoare.

Ansamblul folcloric „ ARGESUL ” condus acum de maestrul coregraf, d-l. Constantin Anduta este infiintat din anul 1969 ,iar in anul 1970 a obtinut primul premiu important in Germania de Vest -la Warfum -si anume, medalia de aur.

In anul 2007 si 2008 ansamblul „Argesul” a obtinut locul I la festivalul Judetean „Gheorghe Popescu Judet”.

Un grup de tineri talentati au infiintat in anul 2002 formatia de break dance IDENTIC . Aceasta, a obtinut in anul 2004 Diploma pentru „CEL MAI BUN SHOW ” la concursul de break- dance organizat la Casa Studentilor – Pitesti. Participa activ la toate actiunile culturale pregatind in acelasi timp numerosi tineri si copii din municipiu.

In 13 iunie 2007 a fost infiintat si a concertat, pentru prima data grupul coral barbatesc „RAPSOZII ARGESULUI”. Grupul s-a bucurat de un imens succes si a fost invitat imediat la toate manifestarile importante judetene si la emisiuni tv de specialitate

Din anul 2005 a colaborat cu Clubul Iubitorilor de Cultura condus de catre academicianul Gheorghe Paun, salile expozitionale ale institutiei au gazduit o serie de lansari de carte , expozitii ikebana, de pictura si fotografie precum si evenimente muzicale de inalta tinuta.

De la 01.01.2008 a fost relansat cenaclul literar al Casei de Cultura sub indrumarea poetului Dumitru M. Ion, presedintele Festivalului International „ Noptile de poezie de la Curtea de Arges”. El functioneaza in fiecare zi de miercuri la orele 16,00 si este organizat dupa modelul atelierelor de poezie din America de Sud.

Casa de Cultura “George Toparceanu”
B-dul Basarabilor , nr. 59, cod 115300 ,
Curtea de Arges , Romania
Tel/fax 004 0248 728342 , Mobil 004 0744356431
E-mail : cristianmitrofan@yahoo.com

Leave a comment

Your email address will not be published.


**