Castrul Roman Jidava, Campulung

Castrul Roman Jidava, Campulung
Castrul Roman Jidava, Campulung

Castrul Roman Jidava, Campulung

La 4 km sud de Campulung, in localitatea Schitu-Golesti, se afla ruinele Castrului Roman Jidava, considerat cel mai important castru roman de pe „Limes Transalutanus” (fosta graniţă fortificată dintre teritoriul cucerit de romani şi dacii liberi).

Cercetările arheologice, efectuate fără întrerupere din 1962, au scos la iveală o parte a construcţiilor din interiorul castrului şi zidul de incintă. După descoperire, zidurile au fost consolidate, iar cel de incintă de pe latura de sud a fost supraînălţat, refăcându-se turnul de curtină. A fost reconstituit şi „hypocaustum-ul”(sistem de încălzire) din „praetorium”(clădirea comandantului).

Muzeul si Rezervatia Arheologica Castrul Roman Jidava-Campulung (soseaua nationala, nr. 127, Campulung).

Expozitia, deschisa in 1970, cuprinde obiecte descoperite in cercetarile arheologice de pe Limes alutanus si transalutanus si cu precadere obiecte descoperite in cercetarile din Castrul Jidava. Edificiul militar roman a fost construit in cea de a doua jumatate a secolului al II-lea d.Hr. si este astazi unul dintre cele mai bine conservate castre permenente de limes din Romania.

Sunt expuse obiecte din ceramica (opaite, caramizi si fragmente de tigle cu inscriptii, amfore, piese de pavimentum si mozaic, piese pentru hypocaustum), arme (varfuri de sageti, sulite, cutite), piese din fier, si obiecte din piatra care se pare ca provin de la subunitatea militara romana de arcasi calari care a construit castrul (Cohors Prima Flavia Comagenorum. in incinta castrului se pastreaza o parte din cladirile romane (Principia – comandamentul, Praetorium – cladirea comandantului, cladirea ofiterilor, Horreum – magazia de cereale).

Pe latura de sud a fost reconstituit un turn de curtina si, partial, turnurile portii Praetoria (poarta principala de intrare), turnul semirotund din coltul de sud-vest, cat si celelalte turnuri ale portilor Decumana, Dextra si Sinistra de pe laturile nord, est si vest.

In incinta castrului este organizată o expoziţie permanentă cu obiecte găsite în timpul cercetărilor arheologice.

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


**