Cetatea Poenari, Vlad Tepes Dracul

Cetatea Poenari, Vlad Tepes Dracul

Cum se ajunge la Cetatea Poienari: din Bucuresti, se merge pe autostrada Bucuresti-Pitesti, apoi catre Curtea de Arges, pe DN 7C (Transfagarasan), pana la Barajul de la Vidraru. (vezi mai jos harta)

Biletul de acces in Cetatea Poienari costa 5 lei. 

Vizitata anual de mii de turisti romani si staini, faima Cetatii de la Poienari, judetul Argea, incepe sa o ajunga din urma pe cea a Manastirii mesterului Manole, de la Curtea de Arges. Cunoscuta drept Cetatea lui Vlad Dracul, aceasta a suscitat interesul unor televiziuni de renume, precum National Geographic, Discovery si History Channel.

Jurnalistii straini au realizat materiale documentare despre adevarata viata a lui Vlad tepes, fiind fascinati, in acelasi timp, de legendele legate de domnitorul care a adus Romaniei faima de tara a lui Dracula.Cele 1.480 de trepte, o Golgota spirituala pentru turisti


View Obiective turistice, pensiuni Arges in a larger map

Cetatea de la Poenari se afla la patru kilometri de barajul Vidraru, cocotata pe un varf de munte, la o altitudine de 860 de metri. Aici este locul in care, potrivit legendei, Vlad Tepes s-a retras din calea turcilor. Accesul pana la zidurile ei groase este si azi un chin, pentru ca nu se lasa cucerita decat de cei care se incumeta sa urce cele 1 480 de treptezidite in coama dealului. Poate si aceasta provocare atrage mii de turisti anual, care, odata ajunsi in varf, au parte de o priveliste incredibila. Ruinele cetatii lasa sa se intrevada un peisaj unic prin salbaticia si splendoarea sa. Acest lucru a facut ca administratia judeteana sa-si indrepte mai mult atentia asupra acestui obiectiv turistic. Consiliul Judetean Arges doreste sa instaleze un teleferic pentru cei care vor sa evite urcatul celor 1.480 de trepte, iar sus, la cetate, sa amenajeze o terasa si un monitor pe care sa se vizioneze filme cu Vlad tepes.

Vlad Tepes

Vlad Tepes

Una dintre legendele despre Cetatea Poienari, transmisa din tata in fiu, din veacul al XV-lea si pana astazi, spune ca boierii din Targoviste, speriati de asprimea domnitorului Vlad tepes care tragea in teapa talharii, lenesii si tradatorii, s-au adunat in taina si au pus la cale pieirea domnitorului, uneltind sa-l prinda viu in cursa si sa-l duca pesches sultanului. tepes insa, aflandu-le la timp uneltirea, intoarse cursa pregatita lui impotriva boierilor. Astfel, in ziua de Paste, se pomenesc boierii cu oamenii lui tepes Voda ca umplu biserica si-i ridica, nitam-nisam, pe toti – mic si mare, tanar si batran, barbati ori femei – si-i aduce pe jos pana la Curtea de Arges si de aici pana mai sus, la o stramtoare ingusta, numita de popor Cheile Argesului. Dupa ce-si desfata ochii pe privelistile marete ale muntilor, Voda ridica buzduganul spre inaltimile ametitoare ale Cheilor, catre cel mai inalt colt de stanca, pe care se mai puteau zari inca niste ziduri ruinate, si, cu glas de tunet, porunci: “Boieri si coconi, jupanese si jupanite, voi care mi-ati urzit moartea in iatacurile voastre priviti cuibul acela de vulturi, colo sus, sa rasara pana-n duminica Tomii cel necredincios o cetate de zid, sa stea soarele pe fruntea ei.

Si, rasucind armasarul, pieri ca o naluca. S-au asternut boierii pe lucru, fara preget, zi si noapte, ca stiau ei ca Voda nu glumeste, si, decât in vârful unei tepe, tot mai bine viu. Multi au alunecat pe povârnisuri si s-au scufundat in adâncuri de prapastii, prada vulturilor si fiarelor. Dar, cu chiu, cu vai, cetatea cea noua aparu in dimineata duminicii lui Toma, mândra si stralucitoare. Pe cei ramasi i-a iertat, socotind ca s-au pocait de rele si s-au cumintit.

Festival cetatea Poenari Vlad Tepes

Cetatea Poenari era o puternica cetate de refugiu, folosita de conducatorii tarii Românesti si de curtea sa. Pozitia strategica o face aproape imposbil de atacat, fiind situata pe un colt de stânca, la peste 200 de metri de fundul vaii, inconjurata de pante abrupte si periculoase. Peisajul pe care aceasta cetate il ofera, merita efortul considerabil de a urca 1480 de trepte. La capatul acestor trepte se afla o mica casuta construita intre anii 1969-1972 care adaposteste un muzeu dedicat cetatii Poenari. Este urmarita evolutia acesteia de-a lungul timpului.

Prima mentionare in documente are lor in 1453, când Ludovic al V-lea ordona localnicilor sa execute operatii de reparare si consolidare a cetatii, in eventualitatea unui atac din partea turcilor. Astfel, se poate trage concluzia ca cetatea este mult mai veche. Numele ei apare abia in 1481, in documente din Cancelaria din Valahia. Aflam ca cetatea a fost construita in doua etape. Prima, in secolul al XIII-lea si a a doua, la inceputul secolului XIV, când au fost executate lucari de fortificare. in prima etapa a fost construit turnul dreptunghiular din piatra, cu trei nivele despartite prin plansee de lemn. Accesul in turn era realizat prin scari mobile. in a doua etapa au fost construite zidurile cu turnurile semicirculare din piatra. Interiorul a fost captusit cu caramida in partea superioara, atingând latimi de 2-3 metri. Patru din turnurile de aparare aveau forma rotunda, iar donjonul, forma unei prisme.

Cetatea Poenari este cunoscuta si sub numele de „Cetatea lui Vlad Tepes”, fiind atribuita constructia acesteia lui Vlad Tepes, conform unui document din secolul al XVII-lea.

1 Comment to “Cetatea Poenari, Vlad Tepes Dracul”

  1. [...] 850 metri altitudine, pe un varf de stanca situandu-se Cetatea Poenari, cunoscuta si sub numele de Cetatea lui Vlad Ţepes, construita incepand cu prima jumatate a secolului XIV, fiind terminata la jumatatea secolului XV . [...]

Leave a comment

Your email address will not be published.

**