Manastirea Cotmeana

Manastirea Cotmeana
Manastirea Cotmeana

Manastirea Cotmeana

Manastirea Cotmeana cu hramul “Buna Vestire” (25 martie) si “Taierea capului Sf. Ioan Botezatorul” este situata in com. Cotmeana, jud. Arges, la 30 km. E de Rm. Valcea si 32 km NV de Pitesti, drum modernizat Pitesti-Rm. Valcea;

A fost reinfiintata in 1991. A fost ctitorita de Radu I Voievod, ante 1385, pe locul unei construcţii mai vechi. Este monument de sinteza reprezentativ pentru asimilarea si dezvoltarea arhitecturii muntenesti din sec. XIV; fatadele sunt din caramida aparenta si decoraţiuni in stil bizantinobalcanic din sec. XIII-XIV; clopotele sunt turnate ante 1386.

La praznicul “Acoperamantul Maicii Domnului”, pe 1 octombrie 2003, Prea Sfintitul Calinic, Episcop al Argesului si Muscelului, Prea Sfintitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, Prea Sfintitul Gurie Strehaianul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, inconjurati de un sobor de preoti si diaconi au savarsit slujba de sfintire a ansamblului manastiresc Cotmeana si a noii biserici care are acest hram.
Prea Sfintitul Parinte Calinic, Episcop al Argesului si Muscelului a multumit lui Dumnezeu, impreuna slujitorilor si poporului binecredincios pentru dragostea avuta si pentru ravna de a ctitori aici. “Fiecare sunteti ctitor aici si aveti osteneala, lucru bineplacut lui Dumnezeu!”

Sfintire CotmeanaManastirea Cotmeana

Fie ca Tatal care a zidit aceasta casa, Fiul care o a intarit si Duhul Sfant care o a innoit si o a luminat sa sfinteasca si sufletele noastre.

Leave a comment

Your email address will not be published.


**