Ruinele Bisericii “San Nicoara”, Curtea de Arges

Ruinele Bisericii “San Nicoara”, Curtea de Arges

Monumentul a fost ridicat in ultima perioada a veacului al XIII-lea si a avut rostul de biserica de curte. Sapaturile arheologice efectuate in mai multe etape au scos la lumina un bogat material: ceramica smaltuita si frumos ornamentata, olane pentru acoperis, fragmente de cahle specifice veacului al XV-lea, monede de argint si arama, inele de argint din veacurile XIV-XV, vase de sticla si fragmente de fresca.

Biserica "San Nicoara" Curtea de Arges

Biserica "San Nicoara" Curtea de Arges

Biserica San Nicoara sau “Biserica Sf. Nicolae cel Mic”, cum o mai numeau localnicii, pentru a o deosebi de cea domneasca, a fost cladita pe un platou inalt, probabil impreuna cu prima curte domneasca, pe la sfarsitul secolului al XIV-lea, respectiv inceputul secolului al XV-lea. Arhitectura este tipica pentru receptia artei bizantine in Balcani, asa cum este ea reprezentata de cetatea Severinului. Planul acestui edificiu de mici dimensiuni este un dreptunghi compartimentat in pronaos si naos, incheiat in partea estica cu o absida semicirculara.

[box]

Harta Biserica San Nicoara


View Obiective turistice, pensiuni Arges in a larger map[/box]

Aceasta este insotita de doua absidiole pentru pastoforii. Se spune ca ar fi fost ctitorita chiar de vestita Doamna Clara, mama voievodului Vlaicu-Voda. Aici isi avea asezarea, candva, Episcopia catolica. Turnul inalt, care domina asezarea, era folosit si ca foisor de foc si post de observasie, intre el si turnul-donjon al Cetatii Poienari existand un sistem de comunicare la distanta. De aici, prin intermediul unor faclii aprinse, era semnalizata apropierea dusmanilor catre ultimul refugiu al domnilor romani, aflat la 25 de kilometri departare. in vremurile indepartate exista un tunel, care astazi este accesibil numai pana la jumatate, de acces intre acest edificiu si Biserica Domneasca, ce trece pe sub drumul ce le desparte, soseaua de legatura Pitesti-Curtea de Arges-Transfagarasan.

Ruinele Bisericii San NicoraMonumentul a fost ridicat in ultima perioada a veacului al XIII-lea si a avut rostul de biserica de curte. Sapaturile arheologice efectuate in mai multe etape au scos la lumina un bogat material: ceramica smaltuita si frumos ornamentata, olane pentru acoperis, fragmente de cahle specifice veacului al XV-lea, monede de argint si arama, inele de argint din veacurile XIV-XV, vase de sticla si fragmente de fresca.

Leave a comment

Your email address will not be published.


**