Transfagarasan, Arges-Sibiu

Transfagarasan, Arges-Sibiu

TRANSFAGARASANUL (DN7C) traverseaza Muntii Fagaras si leaga Transilvania de Muntenia. Transfagarasanul este a doua sosea, ca inaltime, din Romania, urcand pana la 2042 m.

Transfagarasan, Arges-Sibiu

Una din cele mai pitoresti zone din Carpati este zona Muntilor Fagaras. Situata in sudul Mediasului, la o distanta de aproximativ 80 km, este vizibila in unele zile chiar de la Medias. Lantul muntos are numeroase inaltimi de peste 2000 m, numeroase cascade si lacuri glaciare.

In perimetrul Muntilor Fagaras se gasesc si rezervatiile naturale Balea si Arpasel, ambele ocrotite, ca urmare a diversitatii florei si speciilor rare care traiesc aici.

La aproximativ 2000 m inaltime se intinde, pe o distanta de 90 km, Transfagarasanul, soseaua care leaga Muntenia de Transilvania si strabate printr-un tunel de 900 m culmea principala la o inaltime de peste 2000 de metri.

Aici, desi nu avem o statiune in adevaratul sens al cuvantului, iubitorii sporturilor de iarna se simt ca acasa. Locatiile de interes sunt situate in muntii Fagaras, pe Transfagarasan, la circa 65 km de Sibiu

Transfagarasanul incepe din comuna Arefu, in judetul Arges, la kilometrul 61 al DN7C si se termina in comuna Cartisoara (Sibiu), la intersectia cu DN1. Are circa 91,5 kilometri lungime si doua benzi de circulatie. Este un drum in rampa cu multe serpentine. Are mai multe tunele si viaducte – la Balea Lac soseaua trece prin cel mai lung tunel din Romania (887 m), Tunelul Balea. In tunel exista o singura banda de circulatie ce are 6 metri latime si un trotuar de un metru latime. Tunelul nu este iluminat artificial.

Soseaua este inchisa traficului de la sfarsitul lunii octombrie pana in luna iunie din cauza zapezii care acopera drumul.  Pe timp de iarna transportul de la Balea Cascada la Balea Lac se poate face cu telecabina pe o distanta de 3800 m.

Cascada Balea
Este situata in masivul Fagaras si este cea mai renumita cascada de la noi din tara. Cascada Balea se afla la peste 1234 m altitudine, are o cadere de 60 m si marcheaza treapta inferioara a circului glaciar Balea.

Lacul glaciar Balea
Monument al naturii, lacul Glaciar Balea este unul dintre cele mai mari lacuri din Muntii

Fagarasului, avand o lungime de 360 m, o latime de 240 m si 11 m adancime. Lacul este situat la altitudinea de 2034 m, intr-un circ glaciar, fiind cuprins intre Defileul Oltului si poalele Muntilor Piatra Craiului.

Vegetatia din perimetrul lacului este de tip hidrofil, fiind formata din rogozuri si plante ca: patlagina alpina, papadia alpina, splina, etc.

Flora alpina mai cuprinde: gentiane, garofite, flori de colt si sangele voinicului. Pe Muchea Balei creste o vegetatie variata ce cuprinde smardar, merisor, garofita cu flori rosii si militea, precum si macul galben.

Balea Lac|Lac glaciar

Leave a comment

Your email address will not be published.

**