Turism in Arges

Turism in Arges
curtea-de-arges-zbor

Curtea de Arges

Generozitatea naturii a oferit plaiurilor argesene variate forme de exprimare a frumuseţii, de la splendoarea crestelor munţilor Fagaras in nord la deschiderea mareaţa a campiei Pitestilor si Gavanu-Burdea in sud . Toate aceste bogaţii naturale, compilate cu dovezile de mareţie si glorie ale inaintasilor care reusesc sa ne vorbeasca peste veacuri despre trecutul nostru, constituie un ţinut mirific, cu un pitoresc aparte, si au favorizat dezvoltarea turismului, prin punerea lor in valoare .

Zona montana, care reprezinta un sfert din suprafaţa judeţului, ofera atracţii deosebite : chei, cascade, pesteri, lacuri, numeroase trasee marcate, posibilitatea practicarii alpinismului si schiului . Turismul montan se practica de fapt in cadrul a doua perimetre : zona Campulung si zona Curtea de Arges .

La 37 km de Pitesti, pe DN 7C, se afla municipiul Curtea de Arges, situat de o parte si de alta a Argesului, veche capitala a Ţarii Romanesti, cunoscut astazi mai mult datorita manastirii cu acelasi nume ridicata in 1517 de catre Neagoe Basarab, dar si pentru monumentele de arhitectura si arta . Urmele materiale descoperite aici dateaza din paleolitic. Atestat documentar in 1330, martor a numeroase fapte si evenimente din trecutul neamului, Curtea de Arges este un ghid de preţ in cercetarea vestigiilor istorice .

In afara bisericii Manastirii Curtea de Arges de care se leaga legenda mesterului Manole care simbolizeaza sacrificiul uman in cel mai inalt grad, calatorul mai poate vizita Fantana Mesterului Manole ridicata in 1804 pentru a-l omagia pe legendarul constructor, ansamblul Curţii Domnesti care cuprinde Biserica Domneasca si necropola primilor Basarabi – intemeietori ai Ţarii Romanesti si dateaza din secolul XIII . Picturile murale care impodobesc Biserica Domneasca au fost realizate in timpul domniei lui Vladislav I si constituie cel mai valoros ansamblu de fresce din Ţara Romaneasca . intr-un parc natural se afla ruinele Bisericii San Nicoara, monument istoric de la sfarsitul secolului al XIII-lea .

De la Curtea de Arges, urcand in continuare pe DN 7C ajungem pe locurile unde demni urmasi ai mesterului Manole, inarmaţi cu indrazneala, au ridicat hidrocentrala si barajul de la Vidraru care, inalt de 166 metri si lung de 300 metri ţine piept unei ,,mari” in suprafaţa de peste 800 hectare, cu o lungime de 14 kilometri si cu un volum de aproape 500 milioane metri cubi de apa . imprejurimile ofera numeroase locuri de agrement, plimbari pe lac cu barci cu motor, totul fiind vegheat de statuia ,,electricitaţii” .

Inainte de a ajunge la Barajul  Vidraru, pe partea stanga a soselei se afla  Dealul  Cetaţuia de 850 metri altitudine, pe un varf de stanca situandu-se Cetatea Poenari, cunoscuta si sub numele de Cetatea lui Vlad Ţepes, construita incepand cu prima jumatate a secolului XIV, fiind terminata la jumatatea secolului XV . Turistii care au in itinerar acest obiectiv sunt rasplatiţi cu o perspectiva de o frumuseţe inegalabila asupra crestei Fagarasilor, precum si spre Curtea de Arges.

De la Barajul Vidraru, pe marginea lacului de acumulare, se merge pe un drum, care traverseaza munţii Fagaras pe o lungime de 91,5 km racordandu-se cu DN 1 (Bucuresti – Oradea) in apropierea comunei Arpasu de Jos . Construit in perioada martie 1970 – septembrie 1974, Transfagarasanul datorita particularitaţilor sale este unul din obiectivele cele mai agreate de turistii care viziteaza judeţul Arges . Acesta este situat la cota cea mai inalta de traversare a Carpaţilor (peste 30% din lungimea drumului se desfasoara in zona de gol alpin) ; este singura sosea din ţara cu un tunel in lungime de 882 metri cu banda dubla; este protejat impotriva avalanselor si asigura accesul turistilor la unele din cele mai pitoresti puncte din zona : lacul Balea, cascada Balea, numeroase lacuri carstice si cascade mirifice, stana Capra .

Situat la 51 km de Pitesti, pe DN 73, municipiul Campulung s-a dezvoltat pe terasele inferioare ale Raului Targului, in depresiunea subcarpatica cu acelasi nume . Desi documentar este atestat in anul 1300, descoperirile arheologice indica existenţa sa inca din secolul XII, inainte de inchegarea statului feudal Ţara Romaneasca . Veche capitala a Ţarii Romanesti, centru comercial si al producţiei mestesugaresti, municipiul Campulung este una din pitorestile localitaţi existente pe drumul de traversare din Muntenia in Transilvania prin Culoarul Rucar – Bran, asezata intre livezi si paduri, cu un climat bland, lipsit de vanturi .

Ca obiective turistice in Campulung trebuie avute in vedere : Muzeul Orasenesc, cu secţii de istorie, stiinţele naturii si arta plastica,  ansamblul arhitectural Baraţia, compus din biserica construita in secolele XIV-XV, casa parohiala din aceeasi perioada si turnul Baraţiei ridicat in 1730, Crucea Juramantului – monument istoric din anul 1674, statuia in bronz a domnitorului Negru Voda – opera sculptorului Dimitrie Mirea (1910) . Cel mai valoros si mai reprezentativ monument istoric al orasului este Ansamblul  feudal Negru Voda, care dateaza din anul 1215 .

In jurul municipiului Campulung si de aici pe drumul spre Rucar – Bran se afla cateva localitaţi si obiective turistice care insoţesc calatorul pana in apropierea comunei Fundata, la iesirea din judeţul Arges . inca inainte de a ajunge la Campulung,   venind dinspre Pitesti,   la kilometrul 40,   se afla Schitu Golesti,   centru al exploatarilor carbonifere din judeţul

Arges,  important  din punct de vedere turistic pentru vestigiile sale arheologice demne de interes, printre ele aflandu-se urmele castrului Jidava . La nord de Campulung, la 6 km, pe valea raului Targului, se afla comuna Leresti, frumoasa asezare de munte, vestita pentru clima sa blanda si frumuseţea arhitecturii populare . Localitatea a devenit, datorita si ospitalitaţii oamenilor, un minunat loc pentru vacanţe . De aici, urmand acelasi drum circa 17 km se ajunge la Cabana Voina situata intr-un decor pitoresc, inconjurata de poieni si paduri pe valea raului targului . Cabana, situata la o altitudine de 950 metri constituie un refugiu pentru turistii care doresc odihna si liniste, fiind de asemenea, un punct de plecare pentru ascensiuni in masivul Iezer – Papusa .

Revenind la soseaua Campulung Bran vom intalni satul Namaiesti cu schitul rupestru din secolul XVI, interesant obiectiv turistic, cu picturi bine conservate, si muzeul memorial ,,George Toparceanu” amenajat in casa unde a locuit autorul ;;Baladei chiriasului grabit” . inainte de a traversa culmea spre Dragoslavele, se poate vizita Mausoleul Mateias, ridicat in memoria eroilor cazuţi in primul razboi mondial, construit din blocuri de piatra de Albesti, cu turn, scara interioara si osuar, dupa planul arhitectului Berechet . inaintand, ajungem in comuna Dragoslavele, menţionata documentar din anul 1377, vestita pentru originalitatea portului popular, pentru arhitectura construcţiilor si frumuseţea peisajului . Aceste locuri amintesc de luptele aprige purtate de ostasii romani in timpul primului razboi mondial in zona Dragoslavele – Rucar . O locaţie mult agreata de turisti este Rucarul, straveche asezare de pe valea Damboviţei, recunoscuta si pentru frumuseţea portului popular. Din Rucar se pleaca in excursii spre masivele Piatra Craiului si Iezer – Papusa, ori pe valea Topologului, spre masivul Fagaras . Pe DN 73, la kilometrul 79, acolo unde se intalneste Damboviţa cu Dambovicioara, se afla satul Podul Damboviţei . Casele de aici, cu prispele lor frumos ornamentate constituie un adevarat muzeu de arhitectura specifica zonei muscelene . Parasind soseaua si mergand pe Valea Dambovicioarei, cale de 4 km, vom intalni Cheile Dambovicioarei si pestera cu acelasi nume, iar in apropiere compexul turistic Brusturet . Zona este bogata in fenomene carstice (pesteri, chei, izbucuri) si constituie punct de plecare pe diferite trasee turistice spre creasta Pietrei Craiului .

Intorcandu-ne la DN 73, ne continuam drumul pe coama dealului Sasului . La kilometrul 83,7 intalnim cetatea de la Oraţii, ruinele unei cetaţi medievale numita in documentele istorice Cetatea Damboviţei, sau in tradiţia locala, ,,Cetatea Neamţului” amintita documentar la 1231 . La numai 2 km se afla Dealul Sasului, cu un decor pitoresc, dupa care drumul coboara lenes iesind din judeţul Arges si te indreapta spre alte frumuseţi care asteapta sa fie descoperite .

Resedinţa judeţului Arges, municipiul Pitesti, are si el de oferit o serie de edificii vechi, putand menţiona aici Biserica Domneasca, cu pridvor etajat, construita de Constantin serban si soţia sa Doamna Balasa in 1656, unde a funcţionat si o scoala domneasca din jurul anului 1700 pana la sfarsitul secolului al XIX-lea, Muzeul Argesului infiinţat in 1956 cu secţii de istorie si stiinţe naturale (flora si fauna specifice zonei), padurea – parc Trivale ce se intinde pe o suprafaţa de 27 hectare, galeriile de arta care inmanuncheaza o interesanta colecţie de pictura donata de artisti consacraţi, precum si parcul de odihna de pe malul Argesului .

In apropierea municipiului Pitesti se poate vizita casa memoriala ,,Liviu Rebreanu” din satul Valea Mare, Orasul stefanesti, complexul muzeal Golesti situat la 12 km depitesti pe DN 7 spre Bucuresti, organizat in conacul vechii familii a Golestilor care au jucat un rol important in istoria moderna a Romaniei. Acesta cuprinde secţii de istorie, etnografie si arta populara, totaici aflandu-se Muzeul viticulturii si pomiculturii organizat in aer liber.

Deosebit de atractiv poate fi in judeţul Arges turismul balnear, fiind recunoscute aici cateva staţiuni balneo-climaterice deosebit de cautate de bolnavii din toata ţara, datorita climatului dulce si a apelor minerale .

Staţiunea balneo-climaterica Campulung este situata la poalele munţilor Fagaras la numai 20-25 km de inalţimile munţilor in zona dealurilor inalte, in mijlocul unei zone forestiere ce-i intregesc frumuseţea peisajului . Numeroase drumuri te duc spre locuri pitoresti, spre Magura, spre dealul Creţisoara si Maţau sau pe muntele Stramtu . Linistea padurilor ca si miresmele plantelor si intreaga frumuseţe a naturii inconjuratoare au asupra organismului o covarsitoare influenţa binefacatoare . Calitaţile climatice si balneare ale staţiunii ofera largi posibilitaţi de tratament, cum ar fi : climato-terapia, cura cu ape minerale si tratamentul fizio-terapic .

La 3 km de Campulung se afla staţiunea balneo-climaterica Bughea de Sus, asezata pe vaile Bughea, Bughiţa, Magura, Valea Tolii si Valea Rece si pe dealurile Gruiului . Existenţa padurilor de tot felul, lipsa curenţilor si a umiditaţii excesive, fac din Bughea de Sus un minunat loc de recreere . Din comuna, drumul merge mai departe spre Albesti, cu satul Candesti situat la 7 km pe valea Bratiei si care este cunoscut prin carierele de piatra de construcţie . Mergand pe firul vaii Bughii si urcand pe la Paltinet sau Lalu, pe langa stanele ciobanesti, ajungi pe culmea Boldului si mai departe pe curmatura Iezerului a carui frumuseţe iţi rasplateste din plin truda si oboseala drumului .

In orice parte ai merge, plecand din Bughea sau din Campulung, intalnesti locuri de care cu greu te desparţi si pe care nu le uiţi niciodata .

In nordul judeţului Arges, la o altitudine de 628 metri, de o parte si de alta a raului Valsan este situata staţiunea Bradet, la 60 km de Pitesti, 27 km de Curtea de Arges si 40 km  de Campulung . Asezata in partea de nord a comunei Braduleţ, la rasarit se ridica padurea de fag Branistea . inspre miazanoapte se ridica stancile Budurului si privelistea de pe Coasta Frumoasa care duc spre satele Gruiu si Nucsoara . Mergand pe raul Valsan, spre izvor, intri in depresiunea numita Poeni si apoi la asezarea Gura Dobroneagului unde au fost captate apele Valsanului si indreptate pe sub munte catre Arges . Pretutindeni te inconjoara paduri de fag, mesteacan, plop si frasin printre care isi fac loc livezile de pruni si meri intregind frumuseţea peisajului, in murmurul vailor Dosciorului, a sesului si a Iuliei care isi duc apele in Valsan . Prin Bradet ne putem urca pe muntele Ghiţu unde ne asteapta privelisti incantatoare . De aici se poate ajunge, nu cu multa oboseala, pe numeroase culmi ale Fagarasului ca Maracinul, Oticul, Jepii, Zanoaga, Moldoveanul . Toate acestea dau staţiunii Bradet posibilitatea de recreere pentru numerosii vizitatori ce vin an de an pe aceste meleaguri .

SURSA: INSTITUTUL NATIONAL DE STATISTICA ARGES

Leave a comment

Your email address will not be published.


**